ÉRDEKESSÉGEK

Az aranyról és a finomságáról(karátról) röviden:

Az arany ékszerek rendszerint nem tiszta azaz színaranyból készülnek, hanem arany ötvözetből. Ennek oka, hogy színarany nagyon puha, lágy és könnyen kopik, ami az ékszer gyors elhasználódásához vezetne. Ezért az aranyat más fémekkel ötvözik leginkább rézzel és ezüsttel. Az aranyötvözet színét az ötvöző anyagok jelenléte és aránya befolyásolja így fordulhat elő, hogy pl: a fehérarany és a sárga arany is egyformán 14 karátos, azaz 585 ezrelék színaranyat tartalmaznak, de az ötvöző fémek más arányban és összetételben vannak jelen az ékszer alapanyagában.

Aranyötvözetek:
 
Sárga arany             : Au, Cu, Ag, Zn
Fehér arany             : Au, Cu, Ni, Zn
Vörös arany             : Au, Cu
Közép vörös arany    : Au, Cu, Ag
Zöldessárga arany    : Au, AgAz arany finomságáról

Finomsági fokban határozzák meg az ötvözet színarany tartalmát, ez a szám mutatja, hogy az ötvözet anyagában hány ezredrész színarany található pl: 585/1000, azaz 1000 gramm aranyötvözet 585 gramm aranyat tartalmaz.

Finomságot 1865 előtt hazánkban, nem ezrelékben hanem karát-ban (k) határozták meg.
Ebben az időben az arany ötvözésénél 1 márka=1/2 font aranyat vettek egységül és ezt további 24 karátra osztottak. Pl: ha egy márkához 18 karát aranyat ötvöztek, akkor az ötvözet súlyában 18 karát a színarany mennyisége, ami 18/24=0,750 finomságot eredményezett.

1000 ezrelék = 24 k
912 ezrelék   = 22 k
750 ezrelék   = 18 k
585 ezrelék   = 14 k
333 ezrelék   = 8 kA fémjelzésről röviden

Magyarországon 1867 óta kötelező az arany ékszerek fémjelzése, amelynél az anyagötvözetek színarany tartalmát ellenőrzik szigorú szabályok szerint minden darabot egyesével megvizsgál és fémjellel lát el a Magyar nemesfémvizsgáló és hitelesítő intézet. Jelenleg Magyarországon 14k 18k az elfogadott szabvány arany ékszerek esetében egyéb aranytárgyak, érmék esetében 22 k. Ezüstékszereknél 925 ezrelék, Platina ékszereknél 950 ezrelék.
Magyarországon forgalomban lévő fémjelekről az alábbi dokumentumokból tájékozódhat:

 


A drágakövekről

A drágaköveknél használatos carat(karát) fogalom a kő súlyát jelöli, nem szabad összetéveszteni az arany finomságára utaló kifejezéssel. A drágakövek súlyának mérése a grammnál kisebb egységekben történik, régebben a szentjános-kenyér magját vették alapul melynek angolul karát a neve.

Végül a század elején egységesítették a mértékegységet: 1 karát = 200 mg.

 

A gyémántról

A Gyémánt a drágakövek királya, nevét a keménységéről görög adamas ( legyőzhetetlen ) kapta. A földön a legkeményebb ismert anyag a Gyémánt, keménysége az utána következő legkeményebb drágakövek 140-szerese, ezért az ékszerkészítésen kívül az iparban is széles körben is alkalmazzák. A Gyémánt az egyetlen drágakő, amely egy elemből, szénből kristályosodik, leggyakrabban oktaéder szerkezetben. A legnagyobb Gyémántlelőhely Dél-Afrikában, Közép-Afrikában Dél-Amerikában, Szibériában és Brazíliában találhatóak. A teljesen tiszta, legátlátszóbb a fény teljes színskáláját különböző színekre bontja és tükrözi vissza, ezt hívják gyémánt tüzének. A modern csiszolási formát XX.sz-ban fejlesztették ki, amely során matematikai számításokat követően 57 fazettát ( lapot ) csiszolnak a gyémántra. A briliáns ( jelentése ragyogó ) a jelenleg legtökéletesebb csiszolási forma biztosítja, hogy a gyémántra eső fénysugarak a Gyémánt belsejében a fazettákon körbetükröződve, visszaverődnek közel 100%-ban és így a legerősebb gyémántfény jöhet létre.
A Gyémántot a briliáns mellett más formákra is szokták csiszolni pl: szív, princesz, ovál, navett, csepp, smaragd stb. A Gyémánt legtöbbször színtelen, fehér, de előfordul sárga, barna, kék, zöld, rózsaszínű változatban is. A drágakövek súlyának mérése a grammnál kisebb egységekben történik, régebben a szentjános-kenyér magját vették alapul melynek angolul karát a neve.

Végül a század elején egységesítették a mértékegységet: 1 karát= 200 mg, azaz 0,2 g.
A gyémánt minőségét a nemzetközileg elfogadott un. 4C elv alapján vizsgálják:

Colour   – szín
Clarity   - tisztaság
Carat    - karát ( súly )
Cut       - csiszolás

River: legtisztább, kivételes fehér színt jelöl, a folyók hordalékából kibányászott gyémántoktól kapta a nevét
Top Wesselton: Igen tiszta, abszolút fehér kő, a Wesselton bánya után kapta a nevét
Top Crystal: Fehér
Crystal: Kicsi elszennyeződés tapasztalható
Top Cape: Egyértelmű elszíneződés, a Jóreménység fokáról kapta a nevét
Cape: Enyhe sárgás szín
Light Yellow: Halványsárga
Yellow: Sárga, de nem az intenzív sárga színű