KARIKAGYŰRŰK

 
 A karikagyűrű:
 
 

Az ujjon viselt ékszer ősidők óta létező tradicionális szimbóluma a férfi és nő között kötötti szent szövetségnek.

Az esküvőgyűrű kizárólag a templomi házasságkötés, szertartás kelléke volt, kifejezetten a házas állapot jele. Idővel az esküvőgyűrű jelentősége annyira megnőtt, hogy az eljegyzés szereplőjévé is ő vált.

A vőlegény egy szép egyköves (szoliter) gyűrűvel, mely többnyire kisebb nagyobb briliánst tartalmaz, eljegyzi párját.
Ez a mátkagyűrű, az eljegyzési gyűrű. Majd az esküvői ceremóniára közös ízléssel választanak egy pár karikagyűrűt.


 

Eljegyzési gyűrű:

 


Hagyományosan a különböző kivitelű szoliter, azaz egy vagy több drágakővel, gyémánttal díszített gyűrűk gyűjtőneve az eljegyzési gyűrű. Manapság hazánkban is egyre elterjedtebb kezd lenni a külföldön már régóta bevált módszer, miszerint az eljegyzési gyűrűt a vőlegény egyedül vásárolja meg, majd ezzel egy romantikus pillanatban megkéri párja kezét. Természetesen ez a lánykérő gyűrű nem azonos a karikagyűrűvel. A hagyományok szerint a fiú lánykérés előtt a lány édesapjának engedélyét kéri és csak ezt követheti az eljegyzési gyűrű ünnepélyes átadása. Ezt követi a jegyben járás, ezt általában egy éven belül esküvő követi, ez amolyan próbaidő. A pár ez idő alatt elvégzi az esküvővel kapcsolatos előkészületeket. Ekkor választják ki közösen a karikagyűrűt, melyet az esküvő után életük végéig a jobb gyűrűsujjukon viselnek majd.


 

A karikagyűrű viselése:


A gyűrűsujj fennmaradt hagyománya, hogy a bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér, ezért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szeretettel, szerelemmel kapcsolatos gyűrű viselésére. A reneszánszból származnak bizonyos asztrológiai hozzárendelések, miszerint a negyedik ujj a Nap, Apolló köréhez tartozik, amely sok derűt és pozitív vonást tartalmaz. Napjainkban, a karikagyűrűs jegyben járáskor a bal kézen viselt gyűrűk a frigy alkalmával átkerülnek a jobb kéz negyedik ujjára, és a továbbiakban ez az ujjunk ékeskedik érzelmeink, életre szóló választásunk tárgyi megfogalmazójával, a jegygyűrűvel. A gyűrűt mindig arra a kézre válasszuk amelyiken hordani fogjuk mert a két kézen lévő ujjunk között sok különbség lehet.
A múlt rendszer választék nélküli karikagyűrű kínálata már a múlté. Megjelentek a szebbnél szebb fehéraranyba foglalt briliáns mátkagyűrűk, izgalmas formavilágú, változatos színű, friss európai divatot mutató karikagyűrű különlegességek, amikből rendszerint nem lehet szűkíteni olyan egyszerűen mint a régi egyszerű gyűrűkből ezért jól gondoljuk meg milyen méretet választunk.

És Íme karika gyűrű választékunk.